en blogg om frihet, kärlek och kapitalism.

NSD Episod II – Peace, love and understanding. Puss och kram. På riktigt.

I morse ringde telefonen och en bekant stämma hälsade mig god morgon. Det var NSDs Nils Johansson, journalisten som skrev min skandalartikel häromdagen. Han var lite upprörd.
Han tyckte nämligen inte att mitt senaste blogginlägg var rättvist, han vände sig emot att jag påstod att NSD valt att förvanska mina uttalanden. ”Jag citerade dig helt korrekt” sa han – och tyckte därför att det var olyckligt att jag ”attackerade NSD.”

Visst gjorde han det. Alla citat i originalartikeln är helt och fullt korrekta. Men det hjälper inte riktigt. Du kan citera en människa helt korrekt men fortfarande vinkla vad denne säger, riktigt rejält. Låt oss ta ett litet exempel:

Säg att en politiker citeras såhär: ”Den offentligt finansierade sjukvården i Sverige är dålig. Den måste förändras i grunden.” Det kan bli hur fel som helst. Vill politikern avskaffa skattefinansierad sjukvård? Tycker han att det sociala skyddsnätet ska tas bort? Njae, för vad sa han i meningen efteråt, meningen som journalisten lät bli att citera? ”Detta eftersom vi vill ha mer resurser till de som faktiskt behöver vård, mindre resurser till politiker, byråkrati och slöseri.” Vips fick hans uttalande en helt annan innebörd. Korrekta citat är alltså ingen garanti för att man inte förvanskar.

Just apropå det här med korrekthet så valde jag att spela in hela samtalet. Johansson frågade kritiskt om andra uttalanden jag gjort, bl.a mitt blogginlägg rörande klappturk-incidenten När jag berättade för honom att samtalet spelades in så blev han märkbart mer försiktig i rösten, mindre upprörd i tonen, på alla sätt och vis mer respektfull. Jag fick kort förklara att det inte handlade om rasism eller respektlöshet. Det gör jag i och för sig redan i detalj i inlägget han pratade om, men man kan ju alltid som i exemplet ovanför citera fram en helt annan bild.

Att spela in samtalet var nog en bra idé. Plötsligt blev vi lite mer jämlika jag och Nils. Han granskade mig och jag granskade honom. Han insåg hur man får slå knut på tungan för att inte säga något som kan misstolkas, hur man får backa, krångla och ändra formuleringar om man vet att allting kan användas emot en. Han blev tvungen att tänka efter.

Det var allt som behövdes. Jag tror på fullaste allvar att Nils Johansson respekterar mig och andra människor. Jag tror att han faktiskt var genuint ledsen för den hätska stämningen, ledsen att jag utsatts för mordhot och tagit illa vid mig. När vi kom till att samtala istället för att anklaga  så hamnade allt i ett helt annat ljus. Han vågade säga att det var en storm i ett vattenglas, han ville inte ha något sandlådebråk. Såvida han inte skådespelar väldigt bra så tror jag faktiskt att hans förlåt var äkta, respektfullt och på riktigt.

Precis just det här var vad mitt blogginlägg häromdagen handlade om. Jag vill inte bråka med, vara arg på, eller attackera någon. Jag vill bara mötas – och möta andra, med respekt. Idag fick jag det. Istället för att lägga på luren och känna mig jagad, orolig, utsatt, så kunde jag känna att jag fört ett vettigt samtal med någon som respekterade mig fast han inte höll med mig. Vi kan komma så otroligt långt, vi människor, den dag vi pratar istället för att bråka.

Tack, Nils Johansson! Tack för att du respekterade mig och önskade mig lycka till, tack för att du sa att det faktiskt inte var något fel på min människosyn.  Fortsätt såhär. Visa den sida du visade idag, hela tiden. Säg nej till hat och hetsande; som journalist, som privatperson, överallt.

Det blir kanske inte lika häftigt, chockerande, polemiken blir inte lika stark – men det blir finare, trevligare och på alla sätt mer rätt och korrekt! Jag tror att många fler skulle läsa tidningen, många fler skulle tycka om att läsa tidningen om de kunde utgå ifrån att det som stod där var rätt, respektfullt och sant.

Mer frihet, mer kärlek, mer förståelse.  Så kan vi sluta bubbla i vattenglas, slippa förvirra och förarga; istället  bygga ett allt mer fantastiskt samhälle, tillsammans.

Tack på förhand? 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *