en blogg om frihet, kärlek och kapitalism.

Moderater är en frukt som inte finns


De flesta av er är säkert bekanta med Facebookgruppen Hästar Finns Inte; en Facebookgrupp som säger sig vara baserad på ”vetenskapen om att hästar är en frukt som inte finns.” Denna var det första jag tänkte på när jag läste gårdagens debattartikel (15/3) från ett gäng moderata kommunpolitiker.

Det är väl ingenting nytt att politiken lockar till sig de allra underligaste av människor som ofta säger de allra märkligaste av saker eftersom de fått för sig att det låter bra och/eller kan locka någon extra väljare. Nu var det tydligen dags för just detta. Debattartikeln kunde lika gärna ha konstaterat: ”Moderater är en frukt som inte finns.”

Debattörerna är upprörda över att Moderaterna har bristande förtroende i välfärdsfrågor. Detta förklarar de med att partiet pratar för mycket om skattesänkningar och näringslivsfrågor, för lite om välfärd. Påståendet följs upp med vad som mycket väl skulle kunna vara årets jämställdhets-floskel:
Den överdrivna vikt som läggs vid ovanstående frågor skrämmer bort kvinnor från ledande positioner och innebär därför ett stort jämställdhetsproblem.”

De menar alltså på fullaste allvar att kvinnor inte gillar att vi fokuserar på ekonomi och näringsliv och att vi därför istället måste prata om välfärd. Visst kan det säkert vara så att vi säger för lite om välfärden och hur vi vill att den ska fungera, men:

Varför i hela världen bygger debattörerna något slags antingen-eller-förhållande mellan skattesänkningar och ett fungerande näringsliv å andra sidan – och en väl fungerande välfärd å andra sidan?

Företagande och ett väl fungerande näringsliv är det som betalar vår välfärd. Låga skatter (som tvingar politiker att vara mindre slösaktiga och mer effektiva) är förmodligen ett av de viktigaste medel vi har för en fortsatt fungerande välfärd.

Hela den här bilden av att vi ska ha välfärd istället för skattesänkningar och företagande känns så otroligt fördummad och konstig. Plötsligt köper vi ju då den gamla socialdemokratiska idén om att företag och kapitalism är mindre viktigt; det viktiga är att man tar ut skatt så att man har råd att lova allt åt alla och på så sätt kan vinna nästa val. Att höra ett sådant resonemang skrämmer mig. Det säger mig att man vill gå från att göra det som man vet är rätt, det som man vet fungerar, till att göra det som är lätt och kan låta lockande.

Missförstå mig rätt; jag tycker också att Moderaterna borde vara tydligare i välfärdsfrågor. Däremot tror jag inte på lösningen mer prat och mindre ekonomi.Ty, det är knappast ett problem att vi får för låga skatter eller att vi fokuserar för mycket på ett bra, välfungerande näringsliv. Tvärtom.

Problemet uppstår om vi använder våra världsledande höga skatter på fel sätt. Problemet uppstår om de går till Tillväxtverket, till kultur som ingen vill ha, till idiotiska politiska visioner eller till vapenfabriker i Saudiarabien. Politiker är av naturen dåliga på att hantera pengar, för det är inte deras pengar, det är alltid någon annans. Därför ska de ha så små resurser som möjligt och alltid vara pressade att använda dem så effektivt som möjligt.

Gärna en större tydlighet i välfärdsfrågor, men utan tomma ord och löjliga politiska genvägar. Låtsas inte som att välfärd, skatter och näringsliv inte hör ihop. Satsa istället på att bättre förklara kopplingen mellan de olika delarna av samhällets ekonomi. Sjunk inte heller så lågt att ni försöker göra samhällsekonomi till en könsfråga. Fungerande välfärd kräver fungerande näringsliv. Det har liksom ingenting med könsorgan att göra.

Sist men inte minst, vill ni ha mer av välfärd och sådant som folk bryr sig om, så se då till att fixa det. Snubblar ni över någon meningslös kostnad eller myndighet med oklart syfte, avveckla och lägg ned fort som fan. Var tydliga, var konkreta och visa, med grund i fakta och forskning varför just era lösningar är de bästa.

Allt annat är bara simpelt valfläsk och sådant vill varken jag eller någon annan vettig människa veta av.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *