en blogg om frihet, kärlek och kapitalism.

GODARE JUL – fler kramar och färre kors!


”Du skall icke pyssla med en massa irrationellt trams när du kan vara snäll och glad!”

Nu är det jul igen. Någon säger någonting om Jesus, men de flesta, åtminstone här i Sverige, tycks tala om kärlek, givmildhet och att vara tillsammans. Skönt. För jag menar, kärlek och givmildhet, det är väl någonting som de allra flesta kan enas kring att de får ut någonting gott utav?

Andra pratar om ”traditionen”, om Jesus och om kristenhet. Inte fullt så skönt, om du frågar mig.
Först och främst har Jesus överhuvudtaget ingenting med julen att göra. Han föddes inte överhuvudtaget på vintern, utan det ansågs bekvämt att fira honom i samband med midvintersolståndet eftersom alla hedningar redan hade en högtid då. Alldeles oavsett när Jesus föddes finns dock en viktigare poäng.

Religion har ingenting med kärlek, givmildhet eller särskilt annat gott att göra. Tvärtom.
I tusentals år har religiösa läror använts för att göra skillnad på folk och folk, för att upprätthålla ojämlikhet och för att krossa människors kärlek och frihet. I tusentals år har religiösa läror tvingat folk att döda och förtrycka alla som inte passat in. Bögar, kvinnor, fattiga och kloka, gamla och sjuka. Alla har trampats på.
I tusentals år har religionen sparkat och spottat på allt det vi firar under vår moderna jul.

Kom ihåg detta när någon börjar prata om traditioner och Jesus. Kom ihåg vad du egentligen värdesätter.
Kom ihåg att allt detta, människors möjlighet att vara givmilda, umgås och älska vem de vill, uppstod i någon större skala först när Jesus och traditionerna kom på skam. Kom ihåg vad som är bra och varför det är bra.

Kanske känns det inte tillräckligt? Kanske är du en av alla de som med avsmak ser på konsumtionshets och julstress, tyst önskande för dig själv att vi kunde gå tillbaka till någonting mer gammaldags, någonting traditionellt. Påminn dig då om hur underbar världen faktiskt är. Även om det fortfarande finns dem som har lite, så har de mer än vad människor någonsin haft. Och framförallt, om du tycker att någon har för lite, då har du och miljoner andra möjligheten att ge dem någonting mer. Det hade ni inte haft för hundra, eller två hundra år sedan, då rikedom och möjligheten att göra vad man ville fanns endast för ett fåtal. Om världen eller livet någonsin känns dåligt, kom ihåg att det är bättre än vad det någonsin förut varit – och sannolikt fortsätter på den vägen.

Tänk på allt det goda i världen, varför det är så, hur det blev så och hur det kan bli ännu bättre. Lys upp allt det fantastiska i era liv och gör vad ni kan för att sprida det och fördubbla det många gånger om. Tillsammans skapar vi en bättre och vackrare värld, varje dag, varje timme och varje minut. Varför?
Därför att vi är människor med förmågan att göra bra och vackra saker, den mest fantastiska förmåga vi känner till. Kom ihåg det.

Med de orden önskar jag er en underbar jul, översvallande av kärlek, omtanke och självförverkligande! Tack för allt ni ger mig, dygnet runt, året runt! :)

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *