en blogg om frihet, kärlek och kapitalism.

Anders, skärp dig för fan.

Anders Borg. Europas bästa finansminister brukade han kallas. Mannen som sänkte världens högsta skattetryck och verkade tycka att det fanns ett egenvärde i att låta folk bestämma mer över sina egna pengar. Skattesänkningar var bra tyckte han, de skapade jobb och gav människor större frihet.
Det verkar som att vi plötsligt fått för många jobb och för mycket frihet…för nu är det annat ljud i skällan.

Nu ska skatten istället höjas med nio miljarder kronor. Varför det då? Jo, såhär säger Anders: ”Vi är inne i en fas där sparandet i ladorna bör inträffa om man inte vill hamna med byxorna nere nästa gång.”

Jahaja. Det låter ju försiktigt och betryggande, vi måste spara lite så vi inte hamnar i kläm senare. Men vänta lite. Vi behöver nio miljarder extra till ladorna säger Anders. Hur mycket plockar han in idag då?
2014 beräknas staten ha intäkter på drygt 824 miljarder kronor.

Det känns lite som Lyxfällan. Du har 824 miljarder att hantera, men du kan inte för allt i världen tänka dig att spara om du behöver 9 miljarder (1,09 procent av den totala mängden pengar) till senare. Nejdå. Du måste snylta på alla andra och kräva ytterligare pengar.

Är det rimligt? Är vi staten så hårt ansatt att den omöjligt kan spendera 9 miljarder mindre, istället för att sno åt sig ännu mer av vanligt folks pengar? Tja, vi kan ju kolla vad de lägger pengarna på:
Screen Shot 2014-02-24 at 16.30.09

 

Nästan tre miljarder på ”regional tillväxt” – det vill säga subventioner till ineffektiva företag som är för dåliga för att klara sig på egen hand (annars hade ju inte staten behövt ta folks pengar och skicka dit dem, då hade de kommit av sig själva.) Det finns en hel del information om varför subventioner fungerar asdåligt och är någonting ingen alls borde ägna sig åt. Ingen alls, men framförallt inte någon som kallar sig ”liberal” och inte borde tro på att sno folks pengar för att lägga dem på skit, för skojs skull. Mer då?

Typ TOLV OCH EN HALV MILJARD integration och jämställdhet. Innan någon surnar till och börjar gasta om mina patriarkala värderingar och invandrarhat så, nej, jag är inte emot jämställdhet och integration. Jag är full total och fullständig jämställdhet och jämlikhet mellan könen, full och fullständig integration av alla invandrare – jag tror bara att 12.500.000.000 kr cash i händerna på politiker är ett långsamt, dåligt och allmänt ineffektivt sätt för att nå ett sådant mål. Staten fixar inte jämställdhet, det gör vi, var och en, i vår vardag. Genom att hjälpa kvinnojourer, genom att bli förbannade och säga ifrån så fort vi möter ojämställdhet, rasism och äckliga normer i vardagen, genom att konstant upplysa varandra om den ojämlikhet som finns. Det kostar inte en spänn i administrationsavgifter och bekostar inte en enda lyxmåltid åt någon bortskämd politiker.

Sen kanske man inte behöver vara lika liberal som jag och tycka att staten inte alls ska lägga pengar på jämställdhet. Man kanske inte är liberal alls, man kanske rentav är folkpartist och vill lägga 30 miljoner kronor på att få män att läsaOkej. Låt vara. Vi kan behålla hälften av jämställdhetsbudgeten så har vi ändå sparat drygt sex miljarder kronor.

Knappt tre miljarder mindre till företag som ingen vill ha, drygt sex miljarder mindre till politiker som leker jämställdhetsskapare. Vips så har Anders sina nio miljarder att spara i ladan – utan  att behöva knycka ett rött öre extra av någon annan.

Nu är ju det här en väldigt grovhuggen och kanske inte helt politiskt gångbar uträkning, men ändå, allt den krävde var en halvtimmes research och en liten nypa liberala värderingar. Vill man inte alls spara på det jag föreslår så tycker jag ändå att det måste finnas något sätt att hitta en procents besparingar i landet med ett av världens högsta skattetryck. Särskilt om man gör anspråk på att vara Europas bästa finansminister och har en väldig massa utredare att använda sig av.

Varför ska folk annars rösta på Moderaterna? Om det inte längre är viktigt att människor får bestämma mer över sina egna pengar, om Moderaterna inte själva tror på att spara in på sin egen lyx och ge mer tillbaka till folket? Om lösningen har slutat vara att skapa fler jobb och bättre ekonomi genom mindre klåfingrighet – och istället ersatts med det klassiskt socialdemokratiska: ”Behöver vi mer pengar, då tar vi dem av folket. För folkets bästa, såklart.” När det ser ut så, då kan jag inte längre argumentera för vad som är så himla bra med att rösta blått hellre än rött. Jag kan argumentera för varför det är lite bättre av en rad olika skäl, men jag kan inte med någon vidare övertygelse säga att det är jättebra. Ska man tro opinionsundersökningarna så verkar ingen annan kunna göra det heller…

Anders, skärp dig för fan. Du fick  röster och stöd av mig och många andra för något slags liberalism, inte för att sno mer av våra pengar. Du är finansminister, inte fyllefestande Lyxfällan-fjortis. Rätta mun efter matsäck och spara ihop till det du behöver. Vill du trots allt lägga skattepengar på att stoppa böcker i händerna på vuxna karlar? Det kan du göra i framtiden om din lada råkat bli så sprängfull att den gått sönder.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *